Medi ambient

L'Ajuntament d’Esporles té la ferma voluntat d’aplicar polítiques eficaces per garantir un desenvolupament sostenible en tots els àmbits de la seva competència.

GESTIÓ DE RESIDUS 

Un bon exemple d’aquesta política mediambiental és la gestió de residus a Esporles, que ha apostat per la recollida selectiva porta a porta amb el sistema de pagament per generació implantat l’any 2009 a través del pagament de la taxa variable mitjançant les bosses vermelles de rebuig.

Consulteu els detalls i normativa del SISTEMA DE RECOLLIDA DE RESIDUS A ESPORLES.

 



 

COMPOSTATGE COMUNITARI

Al Parc Verd hi ha composteres on hi podeu aportar matèria orgànica i participar al Projecte Pilot de Compostatge Comunitari. Finançat amb fons PIMA 2017.
També podeu fer compost a ca vostra de forma fàcil seguint les instruccions del Manual básic per fer Compost que trobareu adjunt al final d'aquesta pàgina.


LLUITA CONTRA EL MOSCARD TIGRE

Esporles fou un dels primers municipis de Mallorca on es detectà la presència de Moscard Tigre l’any 2012.
Des del primer moment, al municipi es va comprometre amb la vigilància de la població i l’any 2014 es començaren a aplicar  mesures correctores a través de l’empresa especialitzada Consultoria Moscard Tigre. S'apliquen tractaments larvicides, amb productes biològics innocus per altres animals, als punts de les zones i espais públics on s’ha han detectat acumulacions d’aigua i larves i els possibles focus es mantenen en observació.



La consultoria del Moscard Tigre realitza controls cada 15 dies de les trampes instal·lades a diferents indrets per detectar possibles nous focus.
Més informació i consultes a:

 

MANTENIMENT DEL TORRENT DE SANT PERE

L’Ajuntament d’Esporles actua al Torrent de Sant Pere d’una manera econòmica i sostenible, amb l’objectiu d’evitar problemes de desbordaments i inundacions.


 
Es tracta de tenir dins el llit del torrent, a la zona que passa per dins el cas urbà, un grup d’ases i someres de raça autòctona i que amb la seva acció natural mantenen la vegetació controlada en aquest espai. L’eficàcia d’aquesta pràctica està avalada per segles d’experiència en el manteniment forestal a la Serra de Tramuntana.
Els exemplars són cedits cada estiu a l’Ajuntament, de forma totalment gratuïta, per L’Associació de criadors de pura raça asenca de les Illes Balears.
El període anual d’estança dels equins dins el Torrent de Sant Pere a Esporles és entre els mesos de maig i agost, evitant així les èpoques de més pluges.

 

 

PAES i PAESC

L’Ajuntament d’Esporles també fa seus els objectius de la Unió Europea per l’any 2030 i adopta el compromís de reduir les emissions de CO2 en el seu territori mitjançant a la creació de plans d’acció en favor de les fonts d’energies renovables. En aquest sentit, es va adherir al Pacte de Batles l’any 2011 i va elaborar el seu Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) 2011 i el PAESC 2019, plans que podeu consultar als documents adjunts.

LLEI 8/2019 DE RESIDUS I SOLS CONTAMINATS DE LES ILLES BALEARS

Aquesta llei, que va entrà en vigor de ple el dia 20 de març de 2021, recull un conjunt de mesures pioneres a tota Europa que, entre d’altres, plantegen canvis rellevants en la gestió dels residus, restriccions de productes de plàstic d’un sol ús i el foment del compostatge o la preparació per a reutilització, per tal de minimitzar l’impacte dels residus sobre el medi ambient i promoure una economia circular a les Illes Balears.

Per posar alguns exemples que ens afecten a tots, a partir d’ara, no està permès utilitzar, dins els establiments de restauració, estris d’un sol ús; no estarà permès als comerços donar pus bosses de plàstic, ni vendre, ni distribuir utensilis d’un sol ús de plàstic (plats, tassons, coberts, canyetes, càpsules, bastonets per a les orelles, bastonets de caramels...). Tampoc es podran vendre paquets de llaunes o botelles subjectes mitjançant anelles de plàstic. A més de tot això, contempla l’obligació de ciutadans, establiments i productors de separar els residus per fraccions. Aquí duem avantatge, a Esporles ja sabem separar correctament els residus, ara afrontam l’objectiu de reduir-los.

Per tot això us animam a fer vostre el repte de la reducció de residus utilitzant sempre senalles per anar a comprar i bossetes de roba per pesar els aliments a granel, a no utilitzar mai estris d’un sol ús, a rebutjar bosses de plàstic i embolcalls superflus, i a difondre el missatge per posar fre a la degradació de l’entorn ial canvi climàtic. Consulteu les Guies interpretatives de la llei als documents adjunts.

El medi ambient es mereix l’esforç, moltes gracies!