Esporles: una aposta pels comerços i els negocis locals

Esporles és ric, 
com tota la vall que l’envolta
—F. P. Verrié (1948)—

El teixit comercial d’Esporles és prou important com perquè es pugui trobar pràcticament de tot sense haver de sortir-ne a fora. Pel que fa a alimentació, a més del mercat setmanal, té oberts diversos supermercats, fruiteries, forns tradicionals, una carnisseria, botigues de producte ecològic, etc. 

Així mateix, la vila compta amb un important nombre de bars i restaurants de molta qualitat i popularitat, especialment per les seves fresques i espaioses terrasses. Aquests espais esdevenen veritables punts de trobada tant de locals com de visitants al llarg de l’any.

A més, pel centre i per les immediates rodalies resten obertes botigues de roba, perfumeries, una joieria, fusteries, ferreteries, botigues de regals artesanals, restauració de mobles, un taller de ceràmica, etc. També hi ha negocis de materials de construcció, pinsos d’animals, perruqueries, fisioteràpia, etc.  Els comerços locals compten amb la plataforma en línia patrocinada per l’Ajuntament “Esporles A Prop” per tal de visibilitzar els negocis i facilitar compres i serveis dins el mateix municipi.

Així mateix, pel seu patrimoni, tranquil·litat i també com a porta de la Serra, Esporles compta amb diversos hostals, hotels rurals, agroturismes i també un refugi de muntanya. Aquesta oferta és, per tant, prou variada com per atendre a tots els perfils i economies. 

En aquest enllaç es pot consultar el directori d’empreses i  comerços esporlerins. 

Pel que fa a serveis bàsics, Esporles compta amb centre de salut, clínica veterinària, biblioteca, entitats bancàries, oficina de correus, etc.

 

Finalment, el municipi alberga un museu de la tradició i història de Mallorca a l’antiga possessió de sa Granja, una de les arquitectures més representatives del barroc civil a Mallorca i amb un dels jardins històrics més importants de l’arxipèlag.                                                                        

El producte propi: una mirada al futur

D’ençà uns anys, algunes iniciatives locals han començat a apostar pel producte purament esporlerí. Actualment, se n’hi poden trobar dos d’alimentaris fets al municipi que a més a més entronquen amb la història i la tradició gastronòmica de Mallorca: el vi i l’oli.

La finca Es Verger produeix vi d’altíssima qualitat, ecològic i de castes prou variades com per oferir una atractiva carta. No debades un dels seus vins ha estat premiat en la fira de Nuremberg el 2011. 

Així mateix, les seves oliveres fan un magnífic oli inscrit a la Denominació d’Origen ‘Oli de Mallorca’ i a més pertany a l’Agroruta de les Muntanyes de Ponent de Mallorca. 

Per altra banda, l’antiga possessió de Son Quint elabora l’oli “Predio Son Quint”, inscrit també en la Denominació d’Origen ‘Oli de Mallorca’. 

Cal dir que en els darrers temps moltes finques estan recuperant entorns marjats abandonats per tal de reintroduir-hi vinya. És clar que Esporles serà en molt poc temps una de les fites de l’enoturisme de la Serra. 

Dins el camp de l’artesania, La Fiore és una de les empreses del vidre bufat més emblemàtiques i amb més personalitat de l’illa, nada el 1964. A més d’objectes tradicionals (olieres, plats, tassons, gerres, etc.), a la fàbrica, amb la col·laboració d’arquitectes i dissenyadors, s’hi elaboren objectes decoratius per a tot el món.