D’Esporles a s’Esgleieta

D’Esporles a s’Esgleieta

Des de ben antic, esporlerins i esporlerines baixaven fins al llogaret d’Establiments per Son Malferit i Sarrià. A més de ser una via bastant directa, cal recordar que fins al 1837 aquest nucli pertanyia al terme d’Esporles i d’aquí que molts anassin a fer feina a les possessions de la contrada. Des d’aquí, a més, podien arribar al petit nucli de s’Esgleieta a través de Canet. Una magnífica ruta que enllaça camins públics a través d’un entorn de transició de gran valor històric,  patrimonial i paisatgístic. 

 

Caminant per l’antic terme d’Esporles

La ruta comença davant l’església parroquial de Sant Pere, des d’on, pel passeig del Rei i el carrer Joan Riutort, s’arriba al camí des Rafal, que du fins a les cases des Rafal des Capellans. Un cop aquí volta a la dreta i assoleix el coll de s’Heura, just davall les cases de la possessió Son Ferrà.

Per la carretera des Verger s’arriba quasi a l’alçada de les cases de Son Poquet, un magnífic conjunt arquitectònic que pertanyé a la família Ferrà Poquet on destaca, sobretot, la magnífica galeria de la planta noble. 

A partir d’aquest punt fins a Sarrià, l’itinerari descendeix per un magnífic camí de carro. En primer lloc flanqueja les cases deSon Malferit, la història de la qual ve de l’època medieval ens mans dels Malferit i llavors dels Villalonga-Mir. Des del camí es contemplen la façana de les cases dels senyors iel bloc agropecuari. 

Llavors la ruta flanqueja camps de secà, amb unes extraordinàries panoràmiques de les muntanyes circumdants, entre les quals destaquen el penyal de Son Malferit i el puig des Voltor (496 m), ambdues cotes a llevant. Aquí el camí mostra un dels trams constructius més interessants, amb síquia de desguàs lateral. Així mateix sobresurt el treball de la pedra en sec dels murs que el limiten. 

El camí davalla ràpidament i deixa a la dreta les cases de la possessió de Son Llabrés. Aviat supera el torrent d’en Barberà, a l’altura del qual es poden contemplar les magnífiques infraestructures hidràuliques que porten l’aigua fins a Bunyolí. 

Més avall passa vora les cases de Sarrià, una de les possessions més emblemàtiques de Mallorca, històricament en mans dels Armadans, Berard, Armengol i Llebrés d’Armengol. Des del mateix camí es pot admirar part de la façana, d’un marcadíssim aspecte senyorívol. 

La ruta arriba a Establiments -a escassos metres des Muntant- a través dels camins de can Xiscosi del Forn de Vidre. El llogaret, avui pertanyent al terme de Palma,formà part de l’antiga Universitat d’Esporles fins al 1837. Llavors es constituí en nucli independent fins que en 1919 entrà a formar part de Palma. La gran majoria d’habitatges responen a l’estil arquitectònic rural, de planta baixa i pis, acompanyats d’un petit corral o trast. 

Per continuar cap a s’Esgleieta (llogaret d’Esporles), cal seguir pel camí de can Maiol. Passat Son Morlà, volta a la dreta i voreja can Maiol. A l’altura del Parc Bic, vira a tramuntana i arriba a Ses Rotgetes de Canet. Pel camí de cas Ratat, vora sa Casa Nova de Canet, assoleix la carretera d’Espores. A tan sols cinc minuts, la ruta acaba a s’Esgleieta.

 

D’Esporles a s’Esgleieta