Esporles: la millor entrada a la Serra

Davant el front de la Serra bé pots, cor meu, reposar.
—Joan Alcover i Maspons (1909) —


Esporles

L’any 2011 la Serra de Tramuntana va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Esporles, com a municipi integrat de ple en la Serra, aglutina els valors que assenyala la declaració. L’entorn esporlerí és ric en patrimoni arquitectònic, tant major (possessions) com menor (cases vilatanes); religiós (església parroquial de Sant Pere, església de Santa Maria de l’Olivar, ermita de Maristel·la, etc.); etnològic (fonts, forns de calç, sitges de carboner, basses, aljubs, conjunts marjats, etc.); viari (camins empedrats, camins de carro, etc.); immaterial (llegendes, rondalles, tradicions, festes, fires), etc. A tots aquests elements, evidentment, s’hi ha d’afegir el natural, molt ben conservat, sa i de fàcil accés gràcies a una bona xarxa de vies públiques. 

Però el municipi no sols excel·leix per allò que és i que té, sinó perquè també mira més enllà de les seves fronteres. Des d’Esporles parteixen un bon nombre de rutes que enllacen no sols amb la resta de la Serra i l’interior illenc... sinó també amb la mar. 

Esporles és, per tant, terra extraordinària per gaudir del seu fragment de laSerra i punt de partida per a descobrir-ne la resta.

Esporles

 


Source URL: https://esporles.cat/node/2030