D’Esporles a Valldemossa
Els alzinars foren un temps boscos animats, espais plens de vida i veus. Tant de la banda d’Esporles com de Valldemossa, carboners, calciners, nevaters i caçadors trescaven per llurs senderons per treure un jornal. La ruta, part del GR-221, enllaça tota una xarxa de camins amb la finalitat d’unir aqueixes dues viles, vinculades per la història des de temps islàmics per pertànyer aleshores mateix juz o districte de Bunyûla. Terres separades per muntanyes, lligades per història.
Dues valls entre muntanyes
La ruta parteix des de l’església parroquial de Sant Pere. Pel carrer Nou de Sant Pere, travessa el torrent de Sant Pere, la placeta des Pla i la placeta de sa Teulera. Seguint les indicacions s’afaga una camada de carro, que serveix de drecera, la qual flanqueja algunes rotes. Més endavant la ruta passa vora Son Dameto, un dels latifundis més importants del terme i també més senyorívols. Se sap que les cases al segle XVIII tenien celler, capella, tafona i una copiosa biblioteca.
Més amunt, la ruta travessa el portell de la parcel·lació de Son Cabaspre i remunta el coster. Deixa de costat la font des Joncs i arriba a l’inici del camí de sa Coma Llobera. Des del mateix camí es poden contemplar les cases d’aquesta possessió, un latifundi en mans de la família homònima, de la qual destaca la figura del lul·lista Joan Cabaspre i Santjoan (1455-1529). Més tard passà als Villalonga-Mir.
Pel camí de sa Coma Llobera s’assoleix el coll de sa Basseta i remunta vora un coll de tords per un tram de ferradura fins a la part alta de la mola de Son Pacs. Des d’aquí comunica amb el pla de s’Aljub, on hi ha un aixopluc de volta i una bassa amb aljub.
La ruta llavors davalla ràpidament fins al coll de Sant Jordi, on hi ha un portell. A l’altra banda arrenca el tram més feixuc, dita s’Engegada, que du fins al puig de sa Comuna (700 m), espai comunal almanco des del segle XVI. Aquí resten diversos colls de tord i sengles barraques de caçador.
El camí davalla aviat, deixa una basseta i vora es Penyalot flanqueja una bassa coberta. El darrer tram davalla ràpidament per un tram de ferradura que du fins a la font de na Llambies, surgència lligada a la història de la Cartoixa valldemossina. Des d’aquí segueix dret per, abans d’arribar a Valldemossa, visitar el molí de sa Beata.