Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte

24-Maig-2022

Participar-hi salva vides!

L’objectiu és detectar la malaltia en persones que no tenguin símptomes.

Què cal saber del càncer colorectal?

La majoria de les vegades, el càncer colorectal (budell gros) es desenvolupa a partir de pòlips petits que poden sagnar sense que s’apreciï a simple vista ni produeixin molèsties. Si es detecten a temps, són fàcils de tractar i les possibilitats de curació són altes.

És un càncer freqüent?

És el primer en ordre de freqüència entre homes i dones.

Què és el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears (PDPCCR)?

És un programa que ofereix participar-hi als homes i les dones d’entre 50 i 69 anys, sense símptomes d’aquesta malaltia, mitjançant una prova per detectar sang oculta en femta.

Com puc participar-hi?

Rebreu una invitació al vostre domicili, la qual us indicarà com heu de procedir per recollir el kit i la mostra.

En què consisteix la prova?

Heu de recollir a casa vostra una mostra de deposicions, que s’analitzaran al laboratori. El procediment és senzill, còmode i indolor. 

Què he de fer si el resultat de la prova és negatiu?

Si no s’ha detectat sang oculta a les deposicions, és molt poc probable que tingueu lesions al còlon i recte. Tot d’una se us comunicarà que el resultat és negatiu i rebreu una nova invitació per participar-hi passats dos anys.

Què he de fer si el resultat de la prova és positiu?

En la majoria dels casos és probable que tingueu un pòlip (benigne) i no vol dir que tingueu càncer colorectal. Des del Programa us avisarem perquè faceu una visita al Servei de Digestologia del vostre sector sanitari de referència, que us programarà una colonoscòpia.

Què he de fer si no he rebut cap invitació i tenc entre 50 i 69 anys?

Podeu contactar amb l’Oficina Tècnica del Programa, al telèfon 900 102 560, de dilluns a divendres de 9.00 h a 14.00 h. També podeu enviar un correu electrònic a infocolon@caib.es o consultar el web www.infocolon.caib.es.