MANIFEST CONTRA LA PENA DE MORT Dia Internacional de ciutats per la vida

30-Novembre-2021

Un any més, avui es celebra una nova edició de "Ciutats per la Vida/Ciutats contra la Pena de Mort", en la qual participen prop de 2.500 municipis de tot el món, 12 d'ells a les Illes Balears.

Cada any el dia 30 de novembre, es celebra aquest dia en record de la primera abolició de la pena capital per un Estat al 1786. No hi ha justícia si no hi ha vida, i malgrat que la pena de mort està fermament en decadència, la realitat és que no podem baixar la guàrdia.

Encara a 2021, diversos països desafien la tendència mundial cap a la supressió de la pena capital i continuen aplicant aquest càstig cruel, inhumà i degradant. Països com la Xina, l'Iran, l'Aràbia Saudita, l'Iraq i Egipte continuen liderant aquesta terrorífica llista:

La Xina continua sent el major perpetrador mundial, any rere any, amb milers d'execucions.

A Egipte, on les autoritats estan immerses en un terrible frenesí d'execucions, portant

a la mort a desenes de persones, en alguns casos després de judicis col·lectius manifestament injustos.

A l'Iran més de 80 persones estan actualment en el corredor de la mort per delictes que es van cometre quan eren menors d'edat.

Els Estats Units, a pesar que cada vegada són més els Estats que abandonen la pena de mort, en 2020 va reprendre les execucions federals cobrant-se altres tretze vides, en només sis mesos. Corea del Nord, l'Aràbia Saudita, l'Iraq, Indonèsia, Singapur, Tailàndia o Vietnam són només altres exemples de països que continuen aplicant la pena de mort.

Enfront dels qui la mantenen, i fins i tot enfront dels qui volen reintroduir-la, és necessari mantenir viu el compromís de civilització i humanitat, tant a nivell de societat, com d'institucions i governs, la qual cosa ha permès en els últims anys fer importants avanços en aquest camí cap a l'abolició de la pena capital. Avanços, per exemple, com els que han fet Txad o Sierra Leone que han abolit la pena de mort en 2020, any en què les execucions confirmades arreu del món van disminuir un 26% respecte a l'any anterior. Es tracta de la xifra més baixa en més de 10 anys.

Decididament, el món avança contra la pena de mort: milers de persones es mobilitzen, a Europa i a tot el món, en defensa d'alguns condemnats i manifestant públicament el seu rebuig a la pena capital.

Ens oposam a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa i de les circumstàncies del delicte, de la culpabilitat, innocència o altres característiques de la persona i del mètode emprat per l'Estat per a dur a terme l'execució.

La pena de mort viola el dret a la vida, proclamat en la Declaració Universal de Drets Humans, i és el càstig cruel, inhumà i degradant per excel·lència.

Per tot això, exigim als governs de tot el món que facin els passos necessaris per a la suspensió total de les execucions i l'abolició universal de la pena de mort.

Per això estem avui aquí per a dir una vegada més:

NO A LA PENA DE MORT!!!

NO HI HA JUSTÍCIA SI NO HI HA VIDA!!!