L’IDI i l’Ajuntament lliuren els distintius als cinc establiments d’Esporles adherits a Emblemàtics Balears

07-Octubre-2021

Un total de cinc comerços d’Esporles van rebre ahir les plaques que els distingeixen com a establiments Emblemàtics de Balears. El directorgeneral de Comerç, Miquel Piñol, i la batlessa d’Esporles, Maria Ramon, han lliurat als propietaris els distintius que s’instal·laran a les façanes delscomerços i que farà visible el teixit comercial tradicional. L’acte també ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis, i la regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Maria Antònia Castell.

Els establiments adherits a Emblemàtics Balears del municipi d’Esporlessón:

-         Can Gener: història i patrimoni

-         Can Mavano: històric

-         Carnisseria Margalida: històric

-         La Granja: emblemàtic

-         Lafiore: emblemàtic

El projecte Comerços Emblemàtics de les Illes Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, mésespecíficament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un delsobjectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics.

El director general de Comerç ha agraït als representants dels establiments emblemàtics “la dedicació als seus negocis perquè la història d’unpoble es pot explicar també a través dels comerços i, sobretot, a través de lesfamílies i les persones que hi treballen”. Piñol ha assegurat que el projecteEmblemàtics Balears és “un dels programes més il·lusionants que posam en marxades del Govern per afavorir el nostre comerç”, i ha afegit que “els emblemàtics funcionen com a reclam per als visitants de dins i fora de l’illa, fet pel qual la resta de teixit comercial del municipi també es beneficia d’aquestainiciativa”.

La batlessa d’Esporles, Maria Ramon, ha explicat que “Emblemàtics dona a conèixer i visibilitza aquests petits tresors que es conserven alsnostres pobles”. Ramon ha afegit que “entrar dins qualsevol dels nostrescomerços emblemàtics és com viatjar al passat, al present i al futur; una mirada a la proximitat i al valor social, cultural i econòmic del municipi”.

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI),entitat dependent de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productiusi Memòria Democràtica i responsable del projecte juntament amb la DireccióGeneral de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntamentsels que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per seremblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar elscriteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot sercatalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (ambmés de 75 anys de vida com a norma general), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Elsestabliments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Emblemàtics Balears és un projecte viu, que creixerà a mesura ques’hi incorporin més ajuntaments i comerços. De moment, ja s’han catalogat un total de 107 establiments comercials de 15 municipis de les Illes Balears:Alaró (3), Algaida (5) Consell (5), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8),Manacor (16), Marratxí (5), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries(8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (SantFerran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 33 establiments emblemàtics, 25 arrelats i amb història, 22 amb patrimoni i amb història, 1arrelat i amb patrimoni, 19 amb història, 6 arrelats i 1 amb patrimoni.

La web d’Emblemàtics permet conèixer la història de tots els comerços, així com obtenir-ne les dades principals. Està disponible en català,castellà i anglès, ja que també es pretén arribar al públic de fora de lesIlles perquè els emblemàtics siguin un punt d’atracció turística i puguin aportar promoció a la resta del teixit comercial de cada municipi.

www.emblematicsbalears.es