L’Ajuntament d’Esporles col·labora amb la Universitat de les Illes Balears en la instal·lació d’una estació de control d’inundacions al torrent de Son Vic

17-Gener-2023

Aquesta infraestructura forma part del projecte INUNSAB, que està dotant les Illes Balears d’un sistema d’alerta primerenca dels riscos d’inundació amb informació en temps real sobre l’estat dels torrents

La Universitat de les Illes Balears i la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Esporles, ha instal·lat una estació hidromètrica al Pla d’en Messina, dins el torrent de Son Vic. El grup de recerca en Hidrologia i Ecogeomorfologia en Ambients Mediterranis (MEDhyCON) de la Universitat de les Illes Balears està desplegant aquestes estacions de monitoratge continu de l’INUNSAB, el Sistema Balear d’Alertes Primerenques front Riscos d’Inundació, que els propers anys permetran disposar d’una xarxa pionera per fer el seguiment en temps real de l’estat dels torrents de les illes Balears. Les estacions s’han ubicat en els punts crítics en cas d’episodis de pluja intensa; com aquesta del torrent de Son Vic, de crucial importància pel control d’inundacions a la vila d’Esporles i al Pla de Palma. Endemés, s’ha instal·lat una estació geometeorològica a sa Campaneta, capçalera del torrent de Son Vic, la qual proporcionarà dades de precipitació i humitat del sòl que permetran anticipar possibles avisos d’inundació.

Aquestes estacions proporcionen dades en temps real per a la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears amb l’objectiu de contribuir a millorar la presa de decisions. Es transmet informació cada cinc minuts sobre el cabal dels torrents gràcies a la col·laboració amb l’empresa pública IBETEC, la qual desenvolupa els sistemes de telecomunicacions necessaris per integrar les dades obtingudes amb els sistemes de gestió del Govern de les Illes Balears, a través de la xarxa d’internet de les coses de les Illes Balears (IoTIB).

La instal·lació d’aquesta estació és una de les actuacions emmarcades en el conveni que signaren al 2021 la UIB i el Govern de les Illes Balears i que està duent a terme la instal·lació d’aquest tipus d’estacions a Mallorca, Menorca i Eivissa. El conveni té un vigència de quatre anys i té com a objectiu desenvolupar un sistema d’alerta primerenca de detecció d’inundacions a partir de la transformació i del desenvolupament de la xarxa d’estacions hidromètriques de la UIB i de la seva base de dades històriques, gestionada pel grup de recerca MEDhyCON. Tot plegat permetrà anticipar els episodis d’inundacions i emprendre les accions preventives necessàries per disminuir els danys que podrien ocasionar.