El Contesporles, el primer festival de contes de Mallorca, ja és una realitat

25-Abril-2013
Una iniciativa col·lectiva omplirà Esporles de contes i activitats el 4 i 5 de maig.
Avui, dijous 25 d’abril, a les 11 hores el vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, el batle d’Esporles, Miquel Ensenyat, i els representants de l’organització del Festival Contesporles, Mar Rayó i Albert Catalán, han presentat el Festival Contesporles.
El Festival Internacional del Conte, Contesporles, arriba per primera vegada a Mallorca els dies 4 i 5 de maig. Aquesta iniciativa convertirà el poble d’Esporles en l’escenari de més de 50 activitats que tenen com a eix central els contes, implicant tota la població i el seu entorn. Es podrà gaudir de contes per a totes les edats, de tot el món, en diferents idiomes i a tot tipus d’indrets, des d’espais públics a comercials i fins i tot privats. També hi haurà conferències, exposicions i activitats d’animació al carrer. Una part de les activitats seran d’accés lliure, i la resta amb una petita aportació. Les entrades es poden trobar, a Palma, a la llibreria Drac Màgic, i a Esporles, a la tenda Fet per tu.

En el decurs de la presentació, Miquel Ensenyat ha destacat l’esperit col·laborador dels esporlerins, ja que fa més d’un any que preparen el Festival. En especial, ha volgut esmentar la tasca del comitè organitzador integrat per més de 25 persones que han estat les encarregades de coordinar totes les activitats. En aquest sentit, Albert Catalán ha explicat que en dos dies s’oferiran gairebé 60 activitats i que aquestes seran possibles gràcies, en gran part, als més de 80 voluntaris del Contesporles.

Per la seva banda, Mar Rayó ha volgut explicar que aquesta iniciativa “és un conte fet realitat” i que “el Contesporles fa de la paraula una eina de imaginació, comunicació i cultura en uns temps com els actuals en que sovint s’usa per la confrontació”.

El conte com a inspiració
Contesporles combina l’element central, el conte, amb altres manifestacions de l’art i la cultura, com el teatre, la música, la il·lustració o la gastronomia, amb la voluntat de contribuir a generar un ambient festiu i evocador del món de la narració oral. En el marc del Festival s’inaugurarà el Bosc de llibres i es donarà la primera passa del projecte Esporles, municipi lector.
El festival també inclou el curs Narració oral, lectura i escriptura: l´experiència dels escriptors, amb activitats impartides per noms destacats de la literatura infantil i juvenil espanyola com Miquel Rayó, Gabriel Janer Manila i els premis nacionals de literatura infantil Xavier DoCampo i Gonzalo Moure, entre d’altres. Es tracta d’un curs homologat que té la inscripció oberta a la web de l’Escola de Formació en Mitjans Didàctics de l’STEI.
Prèviament al Festival ja s’han organitzat dues activitats: el Concurs de Cartells, al que es varen presentat 33 originals i que va guanyar Marion Dörr amb “El bosque animado” i el Concurs de Narració Breu del qual se’n coneixerà el resultat en els propers dies.
Contesporles és una iniciativa impulsada per un col·lectiu de trenta persones, la majoria amb experiència en l’organització de diversos esdeveniments en la localitat d’Esporles i algunes d’elles professionals de la dinamització cultural, literatura infantil i juvenil, educació i gestió cultural. Contesporles compta amb el suport de l’Ajuntament d’Esporles i de l’Associació Cultural CapOnVas i la col·laboració de diverses institucions i entitats.

Un tast del Contesporles
Esporles despertarà cada matí del primer cap de setmana de maig a les 9.30 hores amb un cercaviles i amb les parades de llibres al Passeig. A partir de les 10 h ja es podrà fer un Berenar amb contacontes per agafar forces o assistir a diferents tallers com el d’Estampacontes, de Còmic, de Jocs de falda, de Pintura mural, i contes africans. A les tardes hi haurà Contacontes per a infants a diferents indrets del poble; Contes a ca meva, a cases particulars i per a tots els públics, en anglès, en alemany, en castellà i en català. I quan comença a baixar el sol arriben les Excursions amb contes guiades per Caterina Valriu i Nati de Grado a Son Tries i Son Cabot; els Cantacontes de Cucorba; els Sopars de conte; Roda de contes; Poesia catalana i música o els Glops de lletres i vins acabaran d’arrodonir la jornada. Però tot això només és un petit tast, ja que queden un munt de sorpreses que descobriran aquells que vulguin gaudir d’un dels festivals més especials de Mallorca, el Contesporles.
Per a més informació: Rosa Campomar. Comunicació Contesporles: 619227315 contesporlesfest@gmail.es Facebook Festival Contesporles @Contesporles