El confinament dispara la participació a les VII Jornades d’Estudis Locals d’Esporles

16-Març-2021

A finals d’aquest mes se celebraran a Esporles les VII Jornades d’Estudis Locals del municipi. Cal destacar que se presentaran 22 ponències. Una xifra mai vista fins ara. Sembla que disposar de més temps durant el confinament hagi animat a més estudiosos a investigar.

 

Aquesta iniciativa està organitzada per l’Ajuntament i compta amb el suport del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de l’UIB. Enguany es pretén donar continuïtat a les sis anteriors edicions i seguir amb l’ampliació dels coneixements històrics, socials i patrimonials del nostre municipi.

 

Les Jornades es duran a terme els dies 27 i 28 de març, concretament durant el matí i la tarda del dissabte 27 i el matí del diumenge 28, a la sala d’actes de l’edifici Sa Fàbrica del carrer de Ramon Llull, 3.

 

Enguany, degut a les mesures de seguretat, serà imprescindible fer inscripció prèvia per assistir-hi. Es poden fer les inscripcions a través del correu: [email protected] o per telèfon: 971 611 000. També s’està treballant per retransmetre les jornades en directe i que totes les persones que ho desitgin les puguin seguir des de casa.

 

Els ponents exposaran breument el tema de cada un dels seus treballs, la  temàtica dels quals comprèn molts aspectes de la història i cultura del municipi, entre els que es poden destacar:

 

  •  La banda de música d'Esporles a la pel·lícula El Verdugo (1963). Antoni Aulí Ginart i Tomeu Garau Moranta.
  • El republicanisme a Esporles. Guillem Mir Cañellas i Bartomeu Garau Moranta.
  • Collites, meteorologia i cultiu de l’olivera a Mallorca: Canet, 1751-1805 (Esporles). Gabriel Jover Avellà.
  • La pandèmia de grip a Esporles, una breu anàlisi demogràfica (1902-1932). Josep Pol i Font.
  • Una proposta etimològica alternativa per al topònim Esporles. Cosme Aguiló.
  • Toponímia urbana, rural, i malnoms esporlerins al segle XVIII. Llorenç Homar Bestard.
  • La violència contra la dona a Esporles (Segles XIV al XX). Eusebia Rayó Ferrer.
  • Sebastià Munar Fullana, el primer mestre d’Esporles del segle XX. Antoni Aulí Ginard i Miquel Ensenyat Riutort.

 

 Convidam a totes les persones interessades amb la història i cultura del poble que assisteixin, presencial o virtualment, a aquestes setenes Jornades.