AQUÍ COMENÇA LA MAR. Un viatge artístic pel Mediterrani

22-Novembre-2021

AQUÍ COMENÇA LA MAR. "Un viatge artístic pel Mediterrani".

Aquest mes iniciam el projecte de “Aquí comença la mar” que feim conjuntament amb diversos centres i recursos educatius del municipi d’Esporles. Encara que el títol del projecte és aquest, també l’hem volgut titular “Un viatge artístic pel mediterrani” perquè això és el que es pretén fer: a través de diferents tècniques artístiques (fang, música, dansa, il·lustració…) es vol apropar la nostra Mar Mediterrània i la problemàtica que hi podem trobar, partint des del nostre ecosistema més proper: els torrents.

El torrent d'Esporles és un dels ecosistemes més vulnerables: s'hi aboca de tot i està directament connectat amb la mar, igual que el clavegueram, que no passen per cap filtre i tot el que hi acaba se n'hi va directe. Per treballar i donar a conèixer aquesta problemàtica s’ha proposat aquest projecte, fent una passa més i implicant tota la comunitat en la cura d'aquest hàbitat tan important.

Així ha nascut aquesta iniciativa, centrant l’acció en els 7 ponts del municipi on es faran diferents intervencions artístiques destinades a donar a conèixer la Mediterrània i la riquesa de la nostra biodiversitat i els seus perills.

El Mediterrani ens acull com a eix vertebrador d'un projecte comunitari, en el que un dels objectius és el de promoure el treball en xarxa entre la comunitat educativa del municipi d’Esporles. 

 

DE QUINA MANERA?

S'han proposat una sèrie de temes relacionats amb la mar Mediterrània als centre i espais educatius del poble i cadascú ha decidit què volia treballar.

Tota la feina i estudi que facin des de l’escoleta, escola i institut culminarà en un taller de ceràmica amb les alumnes del Centre Formació d'Esporles, que han ideat les peces de fang que han d’anar encastades als ponts, amb tota la informació pertinent.

La idea és que es pugui acabar fent un recorregut educatiu pels ponts d’Esporles, visitant els ecosistemes proposats i accedint a la informació a través d’uns codis QR que faran els i les alumnes de l’institut. 

Pel que fa a la resta d’espais educatius (Casal de Joves, Esplai, Escola de Música i Biblioteca) es faran diferents propostes per a què es pugui treballar des de totes les àrees, ja sigui amb tallers per a joves i petits, contacontes o actuacions. La idea és que les activitats diàries estiguin relacionades, participin i donin a conèixer el projecte.

D’altra banda, l’alumnat dels programes-mixts d’ocupació i formació, Son Quint V i Xarxa Forestal Esporles, faran la neteja dels diferents torrents municipals, i un recull fotogràfic del fems trobat per donar visibilitat al problema dels abocaments als torrents.

I amb la col·laboració de la UIB, es sonoritzaran els hàbitats del projecte, cercant els sons i músiques més adients a cada escena.

Per finalitzar, es realitzarà una exposició fotogràfica de tot el procés creatiu d’aquest “viatge artístic pel Mediterrani”. En acabar el curs escolar i coincidint amb les festes patronals del municipi, es muntarà una exposició a la Sala d’Exposicions de l'Ajuntament per a que tothom la pugui visitar.

 

QUI HI PARTICIPA?

Escoleta Municipal d’Esporles, Col·legi Públic Gabriel Comas i Ribas, IES Josep Font i Trias, Centre Formació Esporles, IMEDEA, Escola Municipal de Música i Dansa, Banda Lira Esporlerina, Grup d’Esplai “Sa Cadernera”, Biblioteca Municipal d’Esporles,  Casal Municipal de Joves d’Esporles, Universitat de les Illes Balears.

I SEGUIREM SUMANT!!

No us perdeu les publicacions i les activitats que cada entitat farà!

Junts cuidam el poble. Junts cuidam la mar.