Feim Esporles+Sostenible

Aquí feim Esporles + sostenible

 

Els establiments treballen per un model de consum més sostenible, i conscients del repte, tenen ganes de fer canvis

El comerç de proximitat, els bars, els restaurants, i els hotels tenen un paper fonamental en la transició cap a un nou model de consum que valora els recursos i no genera residus, facilitant i fomentant entre la ciutadania alternatives de consum. A Esporles en són conscients i están treballant per demostrar-ho.

Però les activitats econòmiques no estan soles. L’Ajuntament d’Esporles reconeix la importància del sector com a motor de canvi, i la seva responsabilitat com administració per donar-los suport. És per això que juntament amb Rezero, s’ha impulsat un projecte que ha permès posar en valor els diferents criteris de sostenibilitat que els establiments tenen incorporats en la seva oferta, tot fomentant la responsabilitat ambiental dels negocis com a inici d’una transformació del consum al municipi.

En una primera fase es va fer un anàlisi en base a uns criteris de consum conscient i una categorització, i a partir d’aquí es van detectar possibles millores a implementar. Per tal de facilitar aquesta transició, a través del projecte «Feim Esporles + Sostenible» s’ha ofert una formació i una guia a tots els responsables d’activitats econòmiques del poble. Ara, tenen a les seves mans informació sobre alternatives que es poden aplicar a comerços, bars, restaurants i hotels que els permetran fer més sostenible la seva oferta i també la gestió interna de l’activitat.

Aquest mes, s’ha donat per finalitzat un segon anàlisi que ha mostrat que els comerços, restaurants i hotels d’Esporles s’han pres el repte de fer més sostenible la seva oferta amb ganes i ja es poden observar millores des de l’inici de la campanya que va començar l’Ajuntament, juntament amb Rezero, el passat mes d’octubre.

Entre aquestes millores es troben comerços que han incorporat més productes locals, alguns que començaran a crear els seus propis productes, estalviant gran quantitat de residus i impactes pels enviaments evitats, i altres que han demanat directament als proveïdors que redueixin els plàstics dels productes que compren. Pel que fa als hotels, alguns han començat a canviar els sabons d’un sol ús per bidons recarregables, i fins i tot algun es planteja posar sancions per la gent que faci males pràctiques ambientals.

«Estem mirant de posar sancions per la gent que es deixa l’aire condicionat encès quan marxen.» - S’Hostal d’Esporles.

A més, cada vegada són més les persones que adopten models de consum responsables amb el medi ambient, que compren sense envasos i d’una forma conscient. Així que entre els esforços del sector comercial i de la restauració i els canvis d’hàbits de veïns i veïnes, están fent Esporles + Sostenible.

«La clientela cada vegada està més conscienciada, demana més productes responsables» - Farmàcia Mir Reus.

Amb l’objectiu de facilitar aquests canvis d’hàbits i seguir fent Esporles + Sostenible, s’ha creat una fitxa informativa per cada establiment que per donar visibilitat a les bones practiques que es duen a terme. D’aquesta manera, i juntament amb els distintius que van rebre tots els establiments a finals del 2021, la població d’Esporles té clar com i què consumir, i la importància de seguir-ho fent al costat de casa.

Tots aquests esforços per part del sector reforcen i milloren la posició d’Esporles com a referent al territori en reducció i gestió de residus. I és que el municipi és capdavanter, amb índexs de recollida selectiva pròxims al 80%, i amb volums de generació de residus per càpita per sota de la mitjana de les Illes Balears.


Source URL: https://esporles.cat/feim-esporlessostenible