Esporles: un poble de la gent obert al món

Si a Esporles vos n’anau
Que n’és vila regalada
—Rafel Ginard (1954)—

Esporles és municipi viu, actiu i participatiu, que aposta en tot moment per la qualitat de vida tant individual com col·lectiva. 

Mercat: punt d’encontre del producte de qualitat

Tots els dissabtes, al passeig del Rei i a la plaça del Jardinet —espais de concentració social i de restauració— té lloc el mercat setmanal on es poden trobar productes hortofructícoles, embotits, conserves, planters, així com també roba i complements. El mercat ja no sols és un punt de proveïment de productes de qualitat, sinó que és espai de trobada de gent, tant local com forana. 

Fira dolça: la jornada més gustosa 

Una de les fires més participatives de la serra de Tramuntana se celebra a Esporles: la Fira Dolça. Tot i ser relativament nova (2005), en molt poc temps ha assolit una gran popularitat atesa la nombrosa quantitat de parades. De més a més, és una de les primeres fires de temporada de Mallorca, ja que se celebra el primer diumenge d’octubre. A més de poder tastar la rebosteria tant mallorquina com forana, la fira ve acompanyada de tota una sèrie d’actes com ara tallers, conferències, passa-carrers, etc.

Festes: l’esclat de vida

Esporles: gent en festa

Esporles s’avança a moltes poblacions de la Serra i celebra el seu patró des d’època medieval el dia de Sant Pere (29 de juny). Són unes festes molt sentides i participatives, on destaquen la revetla, el sopar al carrer i un atractiu programa d’activitats culturals i lúdiques per a tothom. Un dels moments més emotius és la celebració del Ball de la Filadora, fet el mateix dia del patró a la plaça de l’Ajuntament, al cor de la vila. 

El barri de la Vila Nova compta amb festes pròpies (15 d’agost), de marcat caràcter popular, amb un programa d’actes sempre sorprenent i un gran sopar a la fresca. Cal dir que, tot i celebrar-se des de temps antics, va ser a partir del 1973 quan un estol de joves les recuperà i d’ençà han esdevingut una fita ineludible dins el calendari local. 

La pujada a s’Ermita 

Des de principis del segle XX, esporlerins i esporlerines feien una pujada fins a s’Ermita (coneguda també com ermita de Maristel·la o s’Ermita d’Esporles)  el darrer diumenge d’agost. D’ençà unes dècades, aquesta pujada s’ha passat al mes de setembre, la qual acaba en un dinar col·lectiu elaborat per cuiners locals just davant la plana de l’ermita. La jornada continua amb jocs i balls populars, tot en un ambient de festa i germanor.   

Contesporles: el valor de la paraula, la màgia del relat

Des del 2013, a principis de maig els carrers d’Esporles es converteixen en un escenari meravellós. Més de mig centenar d’activitats amb un protagonista: el conte. A més dels clàssics contacontes, infants i adults poden gaudir de rutes de llegendes, cercaviles, exposicions, teatre, música, parades amb llibres, tallers, etc. El Festival Internacional del Conte ha esdevingut els darrers anys una de les fites de la literatura infantil i meravellosa d’arreu de Mallorca.  

Madò Tronca i la Nit de les Ànimes

Durant el capvespre de la Nit de les Ànimes, la bruixa madò Tronca baixa de les muntanyes per reunir-se amb els més joves i explicar-los les tradicions més nostrades al voltant d’aquest dia tan especial. Unes hores abans, petits i grans preparen la vetlada i aprenen a fer fanalets amb melons, fan tallers de maquillatge, etc. 

‘Ses someres’ tornen al torrent!

D’ençà uns anys, al mes de maig l’Ajuntament du una colla de someres al torrent de Sant Pere per tal de netejar-lo d’herbes i matolls. Amb molt poc temps, aquest dia ha esdevingut una veritable festa, viscuda amb especial emoció pels més menuts. La jornada acaba amb una ballada popular i tocs de xeremies.


Source URL: https://esporles.cat/esporles-un-poble-de-la-gent-obert-al-mon